martes, 9 de diciembre de 2014

Colorantes alimenticios

Colorantes nas larpeiradas




Os aditivos alimenticios son substancias químicas sen valor nutritivo. Engádense aos alimentos e bebidas para modificar algunha das súas características ou para protexelos dos xermes, ampliando o seu período de conservación.
Actualmente, moitos alimentos envasados ou preparados industrialmente conteñen aditivos.

  • Clasifícanse como:
Colorantes: empréganse para colorear alimentos de acordo co seu sabor. Poden ser artificiais, obtidos por síntese química, ou naturais, obtidos directamente de alimentos ou de seres vivos (cochinillas ou carotenos) 

Conservantes: axudan a manter os alimentos en bo estado durante máis tempo.


  • A nosa práctica:  

Fixemos probas con diferentes alimentos, tanto líquidos como sólidos, para saber se os seus colorantes eran artificiais ou naturais. O procedemento, foi:
Se o alimento era un líquido, botamos 50 ml deste nun vaso de precipitados. Se o alimento é sólido, engádeselle auga destilada ata os 50 ml. A ambos se lle engade unha cullerada de vinagre.
Colocamos o vaso de precipidaos nun mecheiro de alcohol e esperamos ata que se quentara ben (tería que ser ata que fervera, mais os nosos mecheiros de alcohol non proporcionaban o suficiente calor para que ferveran) e entón depositámos un trozo de la de ovella, previamente atado cun fío e esperamos ata que quede ben coloreada. Logo de esto, lavamos o trozo de la na billa e a pomos de novo nun vaso de precipitados con 50ml de disolución diluída de hidróxido amónico 1M. Se a la perde a cor, o colorante do alimento era ARTIFICIAL. Se a la non perde a cor, entón o alimento contiña un colorante NATURAL.





La tinguida dunha bebida de cor azul chamada "traguitos"

Utilizamos o TANG, que se utiliza para facer zume de laranxa

Resultados das prácticas
Práctica feita cunha regaliz



Práctica feita cunha "larpeirada natural"

Facéndo unha práctica con outra bebida de "traguitos" pero de cor roxa



Prácticas de diferentes alimentos

No hay comentarios:

Publicar un comentario